Метали, произведени преди милиони години

Поредица "10-те най-неуместни артефакта"
 
Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Наречени от науката „неуместни”, тези артефакти не се вписват в установения образец на нашата праистория, а по-скоро навяват мисълта за напреднали цивилизации, съществували много преди формирането на известните ни древни култури. Въпреки че подобни открития, с присъщата им сложност, са добре документирани, повечето историци предпочитат да ги замитат под чергата на човешката история, правейки я все "по-гърбава” и по-неудобна за ходене. Но за разсъдливият хомосапиенс е трудно да не забележи, че подобни неуместни артефакти са в противоречие с известната консервативна картина за нашето антично минало.

Тези загадъчни артефакти потвърждават древни легенди и предания, които описват човешката история не като линейна, а като циклична. Забравени епохи и бивши светове са се издигали и падали на големи цикли през милиони години, но са останали загубени за нашата памет, освен посредством митовете и откриваните удивителни предмети.

Десетият от 10-те най-неуместни артефакта

За последните три десетилетия миньори от сребърната мина "Уондерстон" близо до Отосдал в западен Трансвил, ЮАР, изваждат от дълбоките скали няколко странни метални сфероиди. До момента са открити около 200 подобни. През 1979 г. няколко от тях били проучени от Дж. Р. Mакливър, професор по геология към Университета на Уитуотърстенд в Йоханесбург и Андреас Бишоф, професор по геология от Университета на Потчестрьом.

Металните сфероиди изглеждат като плоски кълба с диаметър от 2.5 до 6 см, като външността им е оцветена обикновено в стоманено син цвят с червеникаво отражение, а в метала има мънички петънца от бели влакна. Кълбата са направени от стоманено-никелова сплав, която не съществува в природата, тъй като композицията й изключва вероятността да е от метеорен произход. Някои от тях имат само тънка черупка с дебелина около 6 мм. Когато тя се счупи се открива странен гъбест материал, разпадащ се на прах при контакт с въздуха.

Изключително забележително е, че сфероидите са изкопани от слой на пирофилитна скала, датирана, посредством геологични и радиоизотопни методи, на възраст от поне 2.8 - 3 милиарда години.

Добавяйки още мистика към загадката, Ралф Маркс от южноафриканския музей в Kлерксдорф, забелязва, че докато стои заключен във витрината без никакви външни вибрации, експонираният в музея сфероид се върти бавно по оста си от само себе си.

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Можете да разпечатвате и разпространявате всички статии публикувани на „Clearharmony” и тяхното съдържание, но ви молим да цитирате източника.