Кой притежава Оук Айлънд?

Кой притежава Оук Айлънд?

Остров Оук в окръг Луненбург, Нова Скотия, Канада, е частен остров. Той обхваща площ от около 57 хектара и е един от повече от 360 острова, разположени в залива Mahone. Остров Оук се издига на 36 метра над морското равнище. Той се намира на 600 фута от бреговата линия и се свързва с континента чрез порта и пътека. От 2017 г. 78% от острова е бил собственост на Oak Island Tours Inc., който на свой ред е собственост на Dan Blankenship и David Tobias, а останалите 22% са собственост на няколко семейства.

История на остров Оук

Селската общност на Западния бряг е най-близката община към острова, докато Честър е най-близкият град. Към 1750-те години френските рибари, които бяха първите жители на Европа, населявали град Честър, започнали да строят къщи на мястото. След като акадите бяха експулсирани по време на Седемгодишната война, правителството на Нова Скотия прие мерки за насърчаване на Нова Англия да се установят в района чрез предоставяне на земя чрез помощта на Shoreham. Островът на дъба бе присъден на семействата Seacombe, Young, Lynch и Monro. През 1761 г. преселниците от Масачузетс станаха първата голяма група, която пристигна в Честър. През 1762 г. островът е разделен на четири равни части и местно наричан "остров Смит" от заселниците. През 1965 г. е построен мост от Робърт Данфийлд. Днес 78% от острова е собственост на Оук Айлънд Турс, а останалата част е собственост на независими семейства.

Мистерията на Оук Айлънд.

За около век и половина няколко души са ловували, изследвали и разкопавали острова, в търсене на съкровище, което се смятало за погребано някъде на острова. Публикувани са около петдесет книги, разказващи историята на острова и развиващи се теории за съкровището. Ямата на парите е най-проученото място на острова, въпреки че критиците твърдят, че в дупката за мивка няма скрито съкровище.

История на парите

През 19-ти век се появяват различни сведения за съкровището на остров Оук. Широко възприето е мнението на човек, известен като "Макгинис", който е открил дупка на фермата си. По-рано заселниците на Острова бяха разказвали истории за умиращ моряк, който е погребал съкровището на острова, а Макгинис е вярвал, че дупката е мястото, където е погребано съкровището. Докато копаеше мястото, той осъзнава, че има следи от инструменти и почвата е много по-лесна за разкопаване от други места, което означава, че преди това е била изкопана. Въпреки това, Макгинис и двамата му помощници трябвало да спрат разкопките на 30 фута, след като местната общност отказала да помогне да изкопае обекта поради суеверни убеждения. Между 1800 и 1849 г. компаниите Onslow и Truro започнаха да разкопават обекта с надеждата да открият тайното съкровище. Компанията Onslow разкопала мястото на около 90 фута и натъкнала няколко камъка с надписи, преди да се откажат, след като непрекъснато се напълниха с вода.

Изследователите се опитали да дешифрират надписите и един от изследователите твърди, че е заявил: "Четиридесет фута по-долу са погребани два милиона паунда." Компанията Truro е създадена през 1849 г. и започва „повторно разкопаване на обекта. Екскаваторите се натъкнаха на няколко слоя дъб и глина, преди да престанат да копаят, без да намерят нищо друго. Между 1861–1864 г. Асоциацията на Оук Айлънд започва пробиване на още един вал в съседство с оригиналния вал с цел предотвратяване на наводнения. По време на разкопките подножието на първоначалния вал се срути в новия вал и се появиха теории, че сандъка със съкровището е попаднал в по-дълбока дупка, предназначена да я защити, в случай че багерите са го намерили. Разкопките са прекратени през 1864 г. Между 1896 и 1967 г. няколко организации са изкопали мястото неуспешно. През 1967 г. Тритон Алианс купи голяма част от острова, включително и дупката, и започна да изкопава 235-футов вал, подсилен със стомана. Камери, спуснати в шахтата, разкриха възможно наличие на човешки останки и инструменти, дървени дръжки и вероятно някои сандъци, но валът се срути и разкопките са били отменени. През април 2010 г. Oak Island Tours, собственост на братята Rick и Marty Lagina, придобиват правата от канадското правителство да започнат разкопки на обекта. През януари 2011 г. правата бяха подновени, а разкопките все още продължават.

Теории за отвори

Няколко изследователи отхвърлиха теорията, че дупката е настъпила поради скритото съкровище и те обясниха, че това е естествена дупка, подобно на няколко други по целия свят. Теорията, че тя е естествена дупка, се подкрепя от факта, че на острова има няколко дупки. Други теоретици твърдят, че бижутата, принадлежащи на Мария Антоанета, са били скрити в дупката по време на Френската революция, след като е наредила на една от прислужниците да ги вземе и да избяга. Други смятаха, че дупката държи ръкописите, които доказват, че творчеството на Шекспир е автор на Франсис Бейкън. Други теории твърдят, че тя съдържа религиозни артефакти, въпреки че артефакт, свързан с религията, никога не е бил изкопан от дупката.

Проклятието на остров Оук

На 5 януари 2014 г. каналът „История” излъчи премиерата на реалния телевизионен сериал „Проклятието на дъб остров”, който се фокусира върху братята Марти и Рик Лагина в усилията да разкрие 220-годишната мистерия на Оук Айлънд. Подкрепени с модерни и модерни технологии, те разресват острова в търсене на исторически артефакти и съкровища. Телевизионната серия изследва историята на Оук Айлънд, направените открития и теориите, свързани с дупката. От август 2017 г. имаше четири сезона и 39 епизода, като последният епизод се излъчи на 21 февруари 2017 г. Шоуто започна през 2014 г., а последният сезон бе произведен с цена от $ 1, 271, 546. Според създателя на шоуто Кевин Бърнс, продукцията на петия сезон на шоуто зависеше от това, че братята Лагина се позовават на това, че братята не са склонни да участват в петия сезон. Кевин Бърнс заяви още, че производството на шоуто все още е несигурно.