Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Чакат ни легендарни съкровища за 900 милиарда долара

Чакат ни легендарни съкровища за 900 милиарда долара

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Чакат ни легендарни съкровища за 900 милиарда долара

Учени са изчислили, че на Земята има скрити съкровища за над 900 милиарда долара, които все още не са открити. Легендарни съкровища, за които се говори от десетки или стотици години все още не са срещнали своя откривател...

Едно от най-търсените е това на инките. Вече над четири века в древните рудници на Перу и по високите плата, в дълбоките пещери и по склоновете на Андите ровят златотърсачи от цял свят.

Бившата империя на инките крие много съкровища. Според легендата, за да освободи от испански плен императора на инките Атауалпа, конкистадорът Писаро поискал огромен откуп.

Той пожелал затворът, в който е бил държан Атуалпа, да бъде напълнен със злато за не повече от два месеца. Това на практика са петдесет кубически метра чисто злато! Инките започнали да събират всичко, което имат.

Купчината скъпоценен метал нараствала с всеки изминат ден, но така и не успяла да запълни цялото помещение. Колкото и да убеждавал императорът мъчителя си, че всеки момент ще се събере цялото злато, Писаро го екзекутирал.

Вестта за смъртта на императора спряла кервана от единадесет хиляди лами, натоварени с огромни кошове, пълни със злато... Друго легендарно съкровище е златото на Макена, което е в американския щат Юта.

Смята се, че близо до Бялата планина, до градчето Кенаб, има скрит каньон, който догоре е пълен със злато от изгубените мини на първите испански колонизатори. Този загадъчен тайник не може да бъде разкрит вече над 450 години, а стойността на златото се оценява на над 10 милиарда долара.

Чакат ни легендарни съкровища за 900 милиарда долара

Съкровището на тамплиерите, което се е съхранявало в покрайнините на Париж, също е мечта на много златотърсачи. Смятало се е, че никой не може да проникне в крепостта, която била оградена с дълбок ров.

В замъка се пазела хазната на ордена на тамплиерите. Но огромните стени не могли да спасят рицарите от това. Със заповед на крал Филип Хубави, който не можел да спи заради златото, главата на ордена и сановниците му били обвинени в ерес и екзекутирани.

Разочарованието му било огромно, защото се ожказало, че съкровищата са скрити на тайно място от рицарите тамплиери. Все още не е ясно обаче къде са скрити те.

Съкровището на Чингиз Хан, което е било заровено заедно с него след смъртта му, трябва да се намира някъде в Централна Монголия. Но преди смъртта си Чингиз Хан заповядал на гроба му да няма никакви опознавателни знаци.

Неговата воля била изпълнена – над гроба му пуснали цял табун коне, а свидетелите и изпълнителите на погребението били убити. Едно от най-търсените съкровища е също така това, описано от Робърт Луис Стивънсън в романа „Островът на съкровищата”.

Всъщност той се нарича Кокос, а някъде на него е заровена изкараната от Перу статуя на Мадоната в човешки ръст, изработена от чисто злато. Тя тежи 500 килограма и е украсена със смарагди и перли.

Според непотвърдени данни там са заровени петдесет съндъка със златни свещници и украса за олтар, в която има вградени шестстотин големи топаза, двеста огромни смарагда и диаманта, а също така и 9000 златни монети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest