Съкровищата на Монтесума

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k887
Съкровищата на Монтесума

Едно от най-прочутите съкровища в света е съкровището на Монтесума, императора на ацтеките. Испанското нашествие в империята на ацтеките в Мексико започнало на първи юли 1520 година.

След смъртоносното нараняване, което получил император Монтесума, прославеният конкистадор Ернандо Кортес и хората му били обкръжени от тълпа разярени ацтеки.

Това се случило в столицата Теночтитлан. След няколко дни ожесточени битки, Кортес заповядал на хората си да съберат огромните съкровища на императора.

Планът бил след като падне нощта, испанците да избягат заедно с откраднатите съкровища. Ацтеките обаче не смятали да им разрешат да го осъществят.

Съкровищата на Монтесума

Битката, която последвала опита на испанците да бягат със съкровището, запълнила езерото Тескако с тела на испански войници и със съкровищата на Монтесума.

В надеждата да спасят живота си испанците хвърляли плячката си, но така и не успели да избягат, с изключение на самия Ернандо Кортес и шепа негови приближени.

Съкровището на Монтесума представлявало огромно количество златни и сребърни накити, изработени с невероятна прецизност, както и много скъпоценни камъни.

След като изминала една година от битката, Кортес се завърнал, за да отмъсти за избитите си войници, а същевременно и за да се опита да вземе съкровището.

Когато ацтеките разбрали, че испанците наближават, те събрали всички съкровища на мъртвия си император и ги хвърлили в езерото Тескако, за да го защитят от Кортес и хората му.

Вече няколко века иманяри от цял свят напразно се опитват да открият съкровището, което лежи под почти петвековен слой кал и наслоявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ева
Ева
06.07.2011 17:38
Най-голямото човешко съкровище са любовта и желанието да дадеш нещо на другите, да се трудиш без мисълта колко ще получиш от това. Но къде ли е сега това съкровище ?
1
0