INDEX ~ ARCH ~ T$DATA ~ LINKS ~ ADD

FAQ ~ ВЪПРОСИ ~ КОНТАКТИ ~ FORUM


СЪКРОВИЩЕ ЗА 10 МИЛИАРДА

Търсачи на съкровища обявиха, че са открили 600 бъчви със златни монети, накити, и други предмети от времето на инките на обща стойност над 10 (десет) милиарда долара.

Съкровището е открито на 15 метра под земната повърхност на острова на Робинзон Крузо днес принадлежащ на Чили.

"Това е най-голямото съкровище откривано досега" казва адвокат Етчеберия, който защитава интересите на фирмата откривател - "Вагнер". Съкровището породи скандал между държавата и откривателите.

Чилийските закони са мъгляви като нашите и засега не може точно да се каже точно какъв ще е изходът от спора.

Съкровището е заровено през 1715 г. от мореплавателя Хуан Естебан Убиля. То е натрупано при разграбването на богатствата на инките от испанските конкистадори. Говори се, че там попаднали и 10 папски пръстена.

Фирмата откривател е конструирала специализиран търсещ робот "Артурио" в който са монтирани георадар и други две геофизични системи. Със същия робот е бил открит арсенала на крайнодясната групировка "Колиния Дигнидад". Техническия комплекс засича множество автомати, гранатомети и огромно количество муниции на над 10 м. дълбочина които властите търсят без успех.

Сред именитите търсачи издирвали съкровището е и американският милиардер Бърбард Кейзер. Той влага цяло състояние в търсене на легендарните съкровища на испанската корона.

Остров Робинзон Крузо е дълъг 22 километра и широк - 7 км. Има 600 жители и отстои на 667 км. западно от Валпарайсо. Екосистемата му е уникална и поради това е включен в списъка на защитените природни и културни обекти на Юнеско.

Тук трябва да напомним, че културата на инките не е нито най-развитата, нито най-богатата, нито най-древната. Нашите земи са кръстопът и люлка на едни от най-древните и най-богатите култури. Тук са оставяли съкровищата си персиеца Дарий, Александър Македонски, наследникът му Лизимах, тракиските царе и династи, Римляни, Византийци, Славяни, Прабългари и още множество племена които по стечение на обстоятелствата е трябвало да оцеляват на тази земя.

Затова България е богата на легенди, предания и ръкописи за скрити съкровища.

T$N admin


ЛЕГЕНДИ и ПРЕДАНИЯ ~ ИСТОРИЧЕСКИ ХРОНИКИ

РЪКОПИСИ ~ ОТКРИТИЯ ~ ФАКТИ ~ ФОТОСИ

СПРАВОЧНИК ~ РЕЧНИК ~ ПРАВНИ АСПЕКТИ


ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ © СФЕРА ИК ©